Använd Inte Sommardäck När Du Kör Under Vinterförhållanden

dubbdäcken

Sommardäck bör inte användas under vintersäsongen. För att vara skyddad och kunna köra säkert under vintersäsongen måste du ha vinterdäck eller sedan vintergodkända all-vädersdäck. Dedikerade vinterdäck är däck som endast ska användas under vintern och ska paras ihop med en uppsättning sommardäck. Sommardäck kan hantera alla årstider utom vintern och du bör sedan byta till vinterdäck innan vintern kommer. Om du går med all-vädersdäck kan du använda dem under hela året.

All-vädersdäcken har en gummiblandning som klarar både varma och kalla temperaturer, så att du får grepp oavsett temperatur, medan de med sommardäck blir hårda vid låga temperaturer och förlorar det mesta av greppet. Det här är dåliga nyheter, eftersom du verkligen behöver bra grepp under vintersäsongen. Slitbanemönstret är också väldigt annorlunda mellan all-väders och sommardäck, eftersom all-vädersdäcken har ett mönster som är optimerat för att ge utmärkt grepp på is och snö, medan de fortfarande arbetar på torr och våt asfalt under sommaren. Det här är inte alltid lätt att utveckla, men dessa däck har fått det att fungera och därför kan du köra säkert oavsett vilket väder du har eller vad som kommer. Du behöver inte oroa dig för att byta däck innan vintersäsongen kommer.

Sommardäck bör endast användas under de varma årstiderna när temperaturen är över 0 ° C. När du går under detta är det bättre att du har ett vinterdäck eller all-vädersdäck. Problemet med sommardäck är att de blir hårda när du går under noll grader och inte kommer att kunna ge tillräckligt grepp på hala ytor. Det rekommenderas ändå att om du har en lång och tydlig vinterperiod att du faktiskt byter till ett dedikerat vinterdäck och parar ihop det med sommardäck.

Detta ger dig bästa säkerhet och prestanda under hela året, men det kräver att du byter däck och byter i tid. Det betyder att du måste ha vinterdäcken på din bil innan vintern kommer och även så snart temperaturen sjunker till frysning. Det värsta som kan hända är att du fångas utan vintergodkända däck när vintern har anlänt, eftersom du har väldigt lite grepp och körningen inte är säker.

Om detta skulle hända att du får sommardäck under vinterförhållanden, är det alltid tillrådligt att inte köra bil och ta alternativa transporter till din destination. Om det inte är möjligt, försök att dra din bil till servicestationen för att byta däck eller byt däcket själv innan du kör någonstans. Det värsta du kan göra för att köra ut i trafiken utan däck som är godkända för vintern.

För mer information om all-vädersdäck som är godkända för vinterbruk, besök: https://www.nokiantyres.se/

Steffy Alen

Steffy Alen